Az ivartalanítás előnyei

1. Szuka kutya / nőstény macska

Nőivarú háziállatoknál az ivartalanításnak számos előnye, betegségmegelőző szerepe van. Ezek a pozitív hatások főleg a fiatal korban (~6-12 hónaposan) elvégzett beavatkozás esetén tudnak érvényesülni.

  • Nem kívánt szaporulat megelőzése. Sajnos tömve vannak a menhelyek, számtalan kóbor állat rója az utcákat, így ez továbbra is elsődleges szempont.
  • Álvemhesség és emlőgyulladás megelőzése. Tüzelés után a hormonok miatt akkor is megjelenhetnek vemhességre jellemző tünetek, ha a kutya/macska nem vemhesül. Az emlők megduzzadnak, megindul a tejelválasztás, emlőgyulladás esetén magas láz jelentkezhet. Álvemhesség esetén megváltozhat a viselkedés, az anyai ösztönök miatt fészket építhet, ahova összegyűjti a plüssállatokat. Gyógyszeres kezelés után ivartalanítás javasolt.
  • Gennyes méhgyulladás (pyometra) megelőzése. Főleg középkorú-idősebb kutyák és macskák betegsége, de 1-2 éves állatnál is előfordulhat. Általában a tüzelést követő 1-2 hónapban jelentkezik, tipikus tünetei a bágyadtság, láz, sokat ivás, sokat pisilés, váladékozás a pérából. A súlyos gyulladás károsíthatja a többi belső szervet is, kezelés nélkül halálos kimenetelű lehet. Műtéti ellátás javasolt ilyenkor, mely során a kétoldali petefészket és a gennyes tartalommal telt méhet távolítjuk el. Egy ilyen műtét sokkal kockázatosabb, nagyobb volumenű és költségesebb, mint a fiatalon, egészséges állatnál, előre tervezetten végzett ivartalanítás. A konzervatív kezelés (antibiotikum, gyulladáscsökkentő) hozhat átmeneti javulást, késleltethető vele a műtét (nem minden esetben!), de nem helyettesíti azt.
  • Emlődaganatok kialakulásának megelőzése.  Mivel az emlődaganatok kialakulásában szerepet játszanak a nemi hormonok, ezért a legnagyobb védelmet akkor érhetjük el, ha még az első tüzelés előtt ivartalanítjuk a kutyát/macskát. (A nagyon korai ivartalanításnak viszont lehetnek hátrányai, húgyúti inkontinencia, ortopédiai problémák jelentkezhetnek néhány kutyafajtánál.) Minél több nemi cikluson esik át az állat, annál nagyobb a valószínűsége, hogy idősebb korban emlődaganat fejlődjön ki. Az emlődaganatok többsége rosszindulatú, sokszor képeznek áttétet a tüdőben (esetenként egyéb belső szervekben), ezért mellkasröntgen javasolt ennek ellenőrzésére. Ha van lehetőség, citológiai vizsgálat javasolt a daganatos szövetből. Radikális műtéti kimetszéssel nemcsak a daganatot, hanem a környező emlőket, egy- vagy kétoldali emlőlécet javasolt eltávolítani, ha sebészileg megoldható. Szövettani vizsgálat alapján javasolt lehet onkológiai ellátás.
  • Petefészekciszta és ~daganat kialakulásának megelőzése. Mivel az ivartalanítás során a petefészkeket eltávolítjuk, nincs lehetőség ezeknek a cisztás vagy daganatos elváltozására, amely ivaros állatokban előfordulhat.

2. Kan kutya / kandúr macska

Hímivarú háziállatoknál is ugyanolyan fontos az ivartalanítás, náluk is számos betegség kivédhető az időben történő beavatkozással. A műtét optimális időpontja faj- és fajtafüggő, általában 6 hónapos – 2 éves kor között ajánlott.

  • Nem kívánt szaporulat megelőzése. A kóbor populációk fenntartásában (és vírusos betegségek terjesztésében) sajnos kiemelt jelentőségük van a kasztrálatlanul kóborló kanoknak/kandúroknak.
  • Viselkedés szabályozása. Az ivartalanítással megelőzhető a gyakori szökdösés, kevesebbszer lépnek fel agresszíven fajtársaikkal szemben, kevesebbet jelölnek. Az ivaros kandúr macskák vizelete kifejezetten erős szagot áraszt, amit a gazdik nem sokáig tolerálnak.
  • Jóindulatú prosztata megnagyobbodás megelőzése. Ha középkorú-idős, ivaros kan kutyánk nehezebben ürít vizeletet, csepegtet vagy véreset pisil, annak gyakori oka a prosztata megnagyobbodása. A végbél átmérőjét is szűkítheti, emiatt bélsárürítési nehézségek is jelentkezhetnek. Az ivartalanítás során a heréket eltávolítjuk, ezzel megszüntetjük a problémát okozó tesztoszteron termelődését. Ha a prosztata megnagyobbodása mellett olyan belgyógyászati betegségek is jelen vannak, amik miatt magas kockázatú lenne a műtét, akkor van lehetőség bőr alá implantátum beültetésére félévenként, mely hosszútávon csökkenti a tesztoszteron képződését, ezzel a prosztata mérete is csökken.
  • Gátsérv megelőzése. Főleg kistestű, idős kutyáknál fordul elő. A hosszú ideje tartó tesztoszteron-hatás miatt a gáttájékon lévő izmok meggyengülésnek, elvékonyodnak, ennek súlyos következménye lehet a hasűri szervek „hátraesése”. Ennek tünete lehet, hogy az anus egyik vagy mindkét oldalán kidudorodás jelenik meg, nem, vagy csak nehezen tud bélsarat üríteni, súlyos esetben nem tud vizeletet üríteni, emiatt életveszélyes állapot is kialakulhat. Gátsérv esetén – annak jellegét figyelembe véve – műtéti megoldás felmerülhet. Ez egy nagy volumenű beavatkozás, mely nem mindig sikeres, ki is újulhat, ezért célszerűbb időben elvégeztetni a kasztrációt.
  • Heredaganat megelőzése. A herék eltávolításával nem merülhet fel ezek daganatos megbetegedése, amely idős ivaros kan kutyáknál nem ritka.

Budapesti Állatkórház
dr. Boitrelle Patricia

fejkép: https://szoporaz.hu/

megosztás:

további híreink