Mire figyeljünk a karácsonyi ünnepek alatt, ha kisállataink vannak?

A karácsonyi ünneplés fontos részét képezik a finom ételek és sütemények. Vannak azonban olyan ételek és hozzávalók amelyek veszélyesek lehetnek kisállataink számára:

 • Csokoládé
  A csokoládé (kakaó) egyik összetevője (teobromin) miatt mérgező kisállataink számára. Hogy mikor kell állatorvoshoz fordulni, az függ az elfogyasztott mennyiségtől, az állat súlyától, és a csokoládé fajtájától is. A csokoládék közül az étcsokoládé az egyik legmérgezőbb a magas teobromin tartalom miatt, valamint minél kisebb testű kutyáról van szó, annál veszélyesebb már kevés mennyiségű csokoládé is. A csokoládé elfogyasztása után 1-2 órán belül még lehetőség van hánytatásra, amit állatorvos gyógyszeres beavatkozással tud elvégezni.
 • Xilit (nyírfacukor)
  Már kis mennyiség is elég ebből az édesítőszerből, hogy komoly problémát okozzon kutyusaink számára. A vércukor szint hirtelen leesését, illetve májkárosodást is okozhat. Viszonylag gyorsan felszívódik (30-60 perc), így jóval kevesebb idő áll rendelkezésre a hánytatáshoz. Ha tudjuk, hogy xilit tartalmú ételt evett kutyánk, akkor haladéktalanul forduljunk állatorvoshoz. Addig is szőlőcukros oldat itatással segíthetünk.
 • Aszalt gyümölcsök
  Nagyon sok karácsonyi sütemény tartalmaz mazsolát, mely szintén mérgező. Elfogyasztása veseelégtelenséget okozhat (szőlő formájában is!), így semmiképpen ne adjunk belőle kutyusunknak.
 • Sós/zsíros ételek
  Nehéz megállni, hogy ne adjunk kisállatainknak is a karácsonyi ebédből. Azonban ha nagyon sós, fűszeres vagy zsíros az étel, ezzel igen csak rosszat tehetünk. Jelentősen megterheli az emésztőrendszerüket és akár hasnyálmirigy gyulladást is okozhat.
 • Csontok
  Lehetőleg ne adjunk kutyusunknak a karácsonyi ebédből megmaradt csontokból. A csontos béltartalom összeállhat, súlyos székrekedést okozhat. Nagyobb darab csont bélelzáródáshoz vezethet, vagy akár a torkában, nyelőcsövében is megakadhat!

Ha azt gyanítja, hogy kisállata a fenti ételek közül jelentős mennyiséget fogyaszthatott, minél előbb keresse fel állatorvosát!

Az ételek mellett pedig, a feldíszített karácsonyfa is rejthet veszélyeket, főleg cicákra nézve. A karácsonyi díszek közül főleg a hosszú, szálas típusúak okozhatnak problémát. Ezek lenyelése akár bélelzáródáshoz is vezethet.

megosztás:

további híreink