Sürgősségi ügyelet

Kutyák és macskák
részére 0-24-ig

Időpontfoglalás
szakrendeléseinkre

IDŐPONTFOGLALÁS ÁLTALÁNOS RENDELÉSEINKRE

Ultrahangos szakvizsgálat és kardiológiai vizsgálatok

Dr. Vrabély Tamás

Hétfő: 9:30-13:30
Kedd: 16:00-21:30
Csütörtök: 9:30-13:30

Dr. Vrabély Tamás

Bemutatkozás
Dr. Vrabély Tamás 1986-ban végzett az Állatorvostudományi Egyetemen.

Szolgáltatások

  • Szív ultrahang
  • Hasi ultrahang
  • Kardiológiai vizsgálat (EKG és szív ultrahang)
  • Vizeletvétel húgyhólyagból
  • Citológiai mintavétel
  • Biopsziás mintavétel

Az ultrahangos vizsgálatok minősége nagyobb részben a vizsgáló orvos szaktudásától, kisebb részben a készüléktől függ. Rendelőnkben mindkét fontos feltétel teljesül.

A vizsgálatokhoz minden esetben előzetes bejelentkezés szükséges.

Hasi ultrahangos vizsgálathoz felnőtt állat esetén lehetőleg 8 óra koplalás és bő folyadékbevitel ajánlott.

A szívbetegségek lehetséges jelei kutyákban és macskákban

Fáradékonyság, ájulás, fulladás, nehezített légzés, köhögés, kitelt has, lilás, vagy sápadt nyálkahártyák. Macskákban a köhögés helyett inkább jellemző a lihegés, hirtelen lesántulás a hátsó végtagon. Rutin állatorvosi vizsgálatkor szívzörejek, ritmuszavarok tűnhetnek fel. Fontos hangsúlyozni, hogy a szívet érintő leggyakoribb problémák kezdetben általában tünetmentesek és korai felfedezésük a gyógykezelés hatékonyságát jelentősen növeli. A számos fajtában gyakori veleszületett szívbetegségek egy része gyógyítható, ha korán felismerik. Éppen ezért minden kölyökkutyát oltáskor hallgatózással vizsgálni kell és szívzörej esetén szívultrahang vizsgálatot javasolt végezni. Az időben felismert felnőttkori, szerzett szívbetegségek megfelelő gyógyszeres kezeléssel nagymértékben kezelhetők.

Hasi ultrahang szakvizsgálatok

Az összes hasüregi szervre (máj, lép, vesék, nyirokcsomók, hasi erek, mellékvesék, hasnyálmirigy, gyomor-bélrendszer, húgyhólyag, nemi szervek) kiterjedő részletes ultrahangos szakvizsgálat, amelyet a teljes kivizsgálás részeként végzünk. Az ultrahangos képalkotó vizsgálat minden belgyógyászati kivizsgálás, szülészeti kivizsgálás, vagy időskori, illetve egyéb szűrővizsgálat fontos része. A képalkotáson kívül lehetőség van biztonságos, ultrahang vezérelt módon vékonytűvel történő mintavételre is hasüregi folyadékból, elváltozott szervekből, illetve húgyhólyagból laboratóriumi vizsgálat céljára.”