Mit érdemes tudni a Giardia-fertőzésről?

A Giardia egy egysejtű parazita, mely világszerte megtalálható és többnyire emésztőrendszeri problémákat okoz. A parazita az emberekben is megtelepedhet, azonban az emberekre való átvitel veszélye kicsi.

Járványtan

A Giardia ún. cisztákkal szaporodik, melyek a fertőzött állatok ürülékével távoznak a szervezetből. Főként a hűvös és nedves környezetet kedveli, így vízpartokon, mocsaras, sáros területeken előszeretettel telepedik meg, itt a ciszták akár hónapokon át életképesek maradnak és az év bármely szakaszában fertőznek.

A kölyök állatok (6-12 hetes korig) a legfogékonyabbak a fertőzésre, de a fiatal felnőtt egyedek is könnyedén megbetegedhetnek. Idősebb korban más bakteriális, vírusos betegségekkel egyidejűleg is megjelenhet.

A parazita elsősorban a cisztákat tartalmazó víz, vagy ürülék elfogyasztása során kerül be a szervezetbe. A fertőződést követően az emésztőrendszerben tovább vándorolva átalakul, majd megtelepedik a vékonybél falán, ahonnan elszívja a tápanyagot. Táplálkozásával károsítja a bélfalat, ennek következtében emésztési és felszívódási zavarok alakulhatnak ki, melyek negatívan befolyásolják a tápanyagok, a víz és az elektrolitok felszívódását, így az egész szervezet egészséges működését is.

Tünetek

A fertőzött állatok gyakran tünetmentesen hordozzák a betegséget és terjeszthetik a fertőzést. A betegek tünetei között leggyakrabban a jó étvágy melletti fogyás, illetve hasmenés szerepel. A bélsár rendszerint világos színű, bűzös, állaga híg, és nagy mennyiségű nyálkát tartalmaz. Időnként zöldes elszíneződést mutathat, vér is megjelenhet benne. A tünetek között ritkábban hányás is megjelenhet, láz kevésbé jellemző.

Diagnózis, kezelés

A Giardia fertőzöttség bélsárból gyorsteszttel is diagnosztizálható, mely a ciszták specifikus sejtfehérjéinek jelenlétére ad pozitív eredményt. A ciszták ürülése azonban nem minden bélsárürítéssel történik, ezért javasolt 2-3 napig gyűjtött bélsárból végezni.

A diagnosztikai vizsgálatokat azoknál az állatoknál, amelyeknél a klinikai tünetek nem enyhültek, meg kell ismételni. Ezt általában három nappal a kezelés befejezése után kell elvégezni, hogy megállapítsuk fennáll e még a fertőzöttség. Ha az állatot kezelték és a Giardia nem mutatható ki, de a klinikai tünetek fennállnak, további diagnosztikai eljárások szükségesek (pl. más egysejtűek okozta fertőzöttségek, krónikus gyulladásos bélbetegségek, élelmiszer allergia kiderítésére).

A giardia elpusztítására leggyakrabban használt gyógyszerek a fenbendazol és a metronidazol, melyeket általában hét-tíz napig javasolt szedni. Mindkét gyógyszer kombinációban adható, ha szükséges. A gyógyszeres kezelés mellett érdemes kímélő, könnyen emészthető eledelt adni az állatnak egészen a tünetek elmúltáig, illetve a kezelés végéig. Az újrafertőződés elkerülése érdekében az állat tartási helyét, itató- és etetőtálait, valamint játékait fertőtleníteni javasolt. Alom használata esetén az alomtálca fertőtlenítése és kiürítése, tartalmának megsemmisítése javasolt.

megosztás:

további híreink